Nousiaisten lukio Venäjällä 2017

Matkamme kohti Venäjää alkoi joulukuun 7. päivä lukiolta, jee! Matkalle lähti noin 20 hengen ryhmä innokkaita venäjän lukijoita. Kuljimme matkan aikana pääasiassa bussilla. Ylitimme rajan Vaalimaalla, minkä jälkeen suuntasimme kohti Viipuria. Rahanvaihdon jälkeen pääsimme tuhlaamaan ensimmäiset ruplamme maatuskoihin, suklaaseen ja Putin-mukeihin Viipurin kauppahallissa. Majoituimme Vyborg-nimiseen hotelliin. Illalla kiersimme kaupunkia ja bongailimme erilaisia nähtävyyksiä suorittaen samalla erilaisia tehtäviä. Iltamme päättyi hotellin ravintolaan, jossa maistoimme esimerkiksi bors-keittoa.

Perjantai 8.12. valkeni lumisateisena, ja aamulla suuntasimme Viipurin linnaan. Historiallisesta Viipurin linnasta jatkoimme matkaa suureen Pietariin, jossa majoituimme hotelli Moskovaan. Iltapäivällä tutustuimme opettajan johdolla Pietarin metroon ja sen koristeellisiin asemiin. Selvittyämme takaisin maan pinnalle kävelimme Pietarin ruuhkaisia katuja pitkin kauppakeskus Galeriaan, jossa hämmästelimme kauppakeskuksen joulukoristeita ja sen kokoa. Illalla osasimme jo suunnistaa hotellille metrolla.

Lauantaiaamulla 9.12. pääsimme osallistumaan kiehtovaan ortodoksiseen jumalanpalvelukseen Aleksanteri Nevskin luostarissa. Ruokailun jälkeen suurin osa ryhmästä meni katsomaan teatteriesitystä Saapasjalkakissasta lastenteatteriin ja loput tutustuivat bussikuskimme Raimon suosittelemaan eläinmuseoon. Eläinmuseo kattoi melkein koko maailman lajit Australiaa lukuun ottamatta. Kulttuurikokemuksen jälkeen menimme tutustumaan Pietari-Paavalin linnoitukseen. Osa meistä pääsi ihailemaan värikästä katedraalia ja osa vieraili vankilamuseossa. Ilta päättyi jo tutuksi tulleeseen Galeriaan.

Sunnuntai 10.12. alkoi tutustumisella Pushkinin kotimuseoon, josta suuntasimme suureen ja koristeelliseen Iisakin kirkkoon. Erityisesti kattomaalaukset olivat mieleenpainuvia. Iisakin kirkossa oli lisäksi mahdollisuus kiivetä näköalatasanteelle, jos ei kärsinyt korkeanpaikankammosta. Seuraava kohteemme olisikin vienyt kokonaisen viikon kiertää sen laajuuden ja monien huoneiden vuoksi. Talvipalatsi ja Eremitaasi tarjosivat upean kokemuksen ja taidetta ympäri maailmaa, joten odottelu pihalla kylmässä räntäsateessa oli sen arvoista. Illalla nautimme vielä viimeisen ehtoollisen yhdessä hotellimme ravintolassa.

Maanantaina 11.12. alkoi - nyyh! - kotimatka. Ylitimme rajan taas Vaalimaalla ja loppumatka sujui hyvin, vaikkakin erittäin uneliaissa merkeissä. Kaiken kaikkiaan matka oli onnistunut ja luultavasti kaikki pääsivät käyttämään venäjän kieltä ainakin kerran. Valokuviin päätyivät muun muassa loistokkaat kullalla ja jalokivillä koristellut huoneet sekä taide ja varmasti myös kaupungin arkkitehtuuri. Tämän kokemuksen perusteella vierailisimme Venäjällä uudestaankin.

Haluamme kiittää matkalaisten puolesta opettajaamme Katia, joka järjesti ja suunnitteli matkan viimeistä yksityiskohtaa myöten loistavasti. Lisäksi haluamme osoittaa kiitoksemme bussikuskillemme ja oppaallemme Raimolle, jonka värikkäät Venäjä-faktat löivät meidät ällikällä. Kiitoksen ansaitsevat vielä ne lukuisat tarjoilijat, myyjät ja viattomat venäläiset, jotka joutuivat kuuntelemaan venäjänkielisiä kommunikaatioyrityksiämme. (...mitäs eivät osanneet englantia :/).

Sanna Haapaniemi & Mirka Laakso

Barcelonan kielikurssi 2017

Nousiaisten lukion espanjan lukijat olivat lokakuussa 2017 kielikurssilla Barcelonassa, Espanjassa. Kielikurssi kesti kuusi päivää, joiden aikana muun muassa opiskelimme ja nautimme Espanjan lämmöstä. Kokosimme kolmen opiskelijan kokemuksia matkalta.

Missä olimme ja miksi?
Olimme Barcelonassa kuuden päivän kielikurssilla Institut Nordicissa, jossa järjestetään pohjoismaalaisille vierailijoille espanjan kielen kursseja ja espanjalaiset voivat opiskella eri Pohjoismaiden kieliä. Saimme matkasta yhden lukiokurssin. Oppaamme ja matkan järjestäjä oli Barcelonassa asuva suomalainen Hannu Arvio, joka auttoi meitä muun muassa kulkuneuvojen käytössä.

Mitä teimme?
Pääasiassa matkalla opiskelimme espanjaa ja tutustuimme espanjalaiseen kulttuuriin. Kävimme katsomassa muun muassa kuuluisaa la Sagrada Familian kirkkoa ja vierailimme myös Picasso-museossa. Viimeisenä päivänä matkustimme junalla Sitgesiin, pieneen suosittuun rantakaupunkiin. Siellä opiskelimme, uimme ja pelasimme rantajalkapalloa. Yhtenä päivänä siirryimme opiskelemaan Montjuïc-kukkulalle, jossa on monia puutarhoja, olympiastadion, museo ja linna. Montjuïcilta näki melkein koko Barcelonan ja maisemat olivat hienoja. Laskeuduimme kukkulalta funikulaarilla. Matkamme aikana Barcelonassa oli levotonta Katalonian itsenäistymisyrityksen vuoksi. Kävimme katsomassa eräänä päivänä mielenosoitusta. Levottomuudet eivät vaikuttaneet matkaamme kuitenkaan suuresti.

Mitä söimme?
Ruoka Espanjassa oli hieman erilaista kuin Suomessa. Aamupalaksi oli vain vaaleaa leipää ja erilaisia herkkuja, eli ei mitään terveellistä. Opiskelujen keskellä kävimme erilaisissa kahviloissa, koska Espanjassa on tapana syödä pieniä välipaloja eli tapaksia ennen päivällistä. Valmistimme myös yhdellä oppitunnilla tapaksia, jotka olivat vähän erikoisia. Koulun loputtua menimme kaikki yhdessä ravintolaan. Pääsääntöisesti ruuat olivat matkalla hyviä. Usein iltaisin kävimme pienissä kaupoissa ostamassa limsaa ja herkkuja. Suomen kauppoihin verrattuna espanjalaiset kaupat olivat halvempia ja valikoima oli laajempi esimerkiksi limsoissa.

Millaista opiskelu Espanjassa oli?
Espanjassa opiskelu oli erilaista kuin Suomessa, sillä kuulimme kieltä koko ajan ja opetuskin tapahtui pelkästään espanjan kielellä. Jos halusi kysyä jonkun sanan merkitystä opettajalta, hän selitti sen espanjaksi. Kun olimme kuusi päivää espanjassa, mielestämme opimme enemmän kuin kuusiviikkoisen kurssin aikana Suomessa. Opiskelu oli siis todella tehokasta. Teimme paljon suullisia harjoituksia, ja meitä kannustettiin käyttämään espanjaa englannin sijasta myös vapaa-ajalla.

Millainen sää oli?
Sää oli joka päivä erittäin hyvä. Ennen matkaa kaikki ennusteet näyttivät sateisilta, mutta onneksemme sää oli joka päivä melko aurinkoinen ja juuri sopivan lämmin. Aamuisin lähtiessämme tunnille oli usein melko kylmä, mutta heti aamun vaihtuessa päivään ilma lämpeni erittäin nopeasti. Iltaisinkin pärjäsi ilman takkia.

Mitä teimme vapaa-ajalla?
Vapaa-aikaa oli yhteisen päivällisen ja nähtävyyksien katselun jälkeen. Iltaisin hostellille piti palata noin kymmeneltä. Hostellimme vieressä oli suuri kauppakeskus L´illa, jossa vietimme paljon aikaa shoppaillen ja syöden. Tutustuimme myös omatoimisesti Barcelonaan, kuten kuuluisaan kävelykatuun la Ramblaan. Ensimmäisenä iltana hostellimme lähellä oli käynnissä katalonialainen karnevaali, joka sisälsi ilotulituksia, musiikkia ja tanssijoita. Se oli kulttuurishokki meille, kun ilotulitteita ammuttiin ihmisiä päin.

Mikä oli parasta?
Meidän mielestämme parasta Barcelonan reissussa oli esimerkiksi opettajamme, jotka olivat erittäin mukavia ja kaikki tykkäsivät heistä paljon. Viimeisen päivän Sitges-reissu oli matkan kohokohta, kun vihdoin pääsimme mereen uimaan ja pelasimme rantafutista. Hostellin lähellä sijaitsi ravintola la Tagliatella, josta tuli lempiravintolamme matkan aikana. Ravintolassa annokset olivat erittäin suuria ja halpoja.

Matka kokonaisuudessaan oli todella hauska ja saimme paljon uusia kokemuksia. Opimme reissulla espanjalaisen kulttuurin lisäksi käyttämään espanjan kieltä arjen pikkujutuissa. Ravintolassa tilaaminen tai kaupassa asiointi espanjaksi ei ollutkaan niin suuri haaste kuin luulimme sen olevan.

Helmi Lehtonen, Jonni Oikarinen, Inkeri Saastamoinen